Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΙΑ ΑΓΝΗ, το προβατάκι του Θεού + 21 Ιανουαρίου

ΑΓΙΑ ΑΓΝΗ

Το προβατάκι του Θεού 

(+ 21 Ιανουαρίου)

Η Χριστιανική Εκκλησία έζησε τους τρεις πρώτους αιώνες μετά Χριστό, μια από τις πιο αιματοβαμμένες αλλά και πιο ηρωικές περιόδους της ιστορίας της. Πλήθος Χριστιανοί έγραψαν με το αίμα τους συγκινητικές σελίδες αγάπης στον Εσταυρωμένο Ιησού και το Ευαγγέλιο Του.
Επινοήθηκαν φοβερά και φριχτά μαρτύρια, για να ξεριζώσουν από τις καρδιές των πιστών Χριστιανών την αγάπη που είχαν για τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Η τόλμη, όμως, και το θάρρος που έδειχναν μπροστά στα μαρτύρια όλοι οι Χριστιανοί ήταν αξιοθαύμαστη! Με αφάνταστη υπομονή και γενναιότητα, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, ακόμα και μικρά παιδιά υπέφεραν με ενθουσιασμό, για χάρη της χριστιανικής τους πίστης, όλα αυτά τα μαρτύρια.
Ένα τέτοιο παιδί, πάνω στην εφηβεία του, ήταν και η μικρή αρχοντοπούλα Αγνή, όταν κλήθηκε να ομολογήσει με θάρρος την αγάπη που είχε στον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

Η αγία Αγνή γεννήθηκε το έτος 290 μ.Χ. στη Ρώμη. Αυτοκράτορας ήταν τότε ο μεγάλος διώκτης των Χριστιανών, Διοκλητιανός. Οι γονείς της είχαν αριστοκρατική καταγωγή και ήταν πολύ εύποροι. Η Αγνή από μικρό παιδί γνωρίζει τον Χριστό και σαν το διψασμένο ελαφάκι που τρέχει στην πηγή γάργαρο νερό να πιει,  εντρυφά πάνω στο άγιο Ευαγγέλιο και την υπέροχη διδασκαλία της αγάπης, όπως αυτή ερμηνεύεται μέσα από το ιερό βιβλίο. 
Η καρδιά της σαγηνεύεται από την μεγάλη αγάπη του Θεού Πατέρα, ο οποίος προκειμένου να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και να τους επαναφέρει στο ουράνιο Βασίλειο, από όπου και εξέπεσαν, έστειλε τον μονογενή Του Υιό να θυσιαστεί. Εντυπωσιάζεται από το γεγονός πως, ενώ ο Χριστός ήταν Θεός και συνδημιουργός με τον Πατέρα Του, όλου του υπέροχου κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, καταδέχτηκε να γίνει άνθρωπος και να γεννηθεί από μια μικρή αγνή κοπέλα, την Μαριάμ.
Αγάπησε τόσο πολύ την μητέρα του Χριστού, που ήθελε σε όλα να της μοιάζει. Ήθελε και αυτή να μείνει σε όλη της τη ζωή αγνή και να είναι ο μικρός Ιησούς όλη της η ευτυχία και η χαρά. Παρακαλούσε την Παναγία μας να την αξιώσει να αγαπήσει και αυτή, όπως και Εκείνη, με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον Ιησού. Βλέποντας ο Θεός Πατέρας αυτή τη μεγάλη λαχτάρα που είχε η μικρή κόρη, πλημμύρισε με τη χάρη του αγίου Πνεύματος την παιδική της ψυχή και έκανε την καρδιά της να κτυπά γλυκά για τον μονογενή του Υιό με άπειρη αγάπη και θεϊκό έρωτα.
Η Αγνή ζούσε κάθε ώρα και κάθε στιγμή μόνο για τον βασιλιά της ζωής της, τον πολυαγαπημένο της Ιησού. Κάθε στιγμή και κάθε λεπτό ήταν γι’ αυτήν μια ευκαιρία για να του δείχνει πόσο τον αγαπά και πόσο τον λατρεύει!
Ο Ιησούς είχε κάνει την καρδιά της δικό Του θρόνο και μιλούσε μυστικά στη ψυχή της. Της αποκάλυπτε τα ουράνια μυστήρια και τη δόξα που έχουν στον ουρανό όλοι εκείνοι που τον αγάπησαν και για χάρη Του υπέφεραν κάθε μαρτύριο από τους διώκτες Του.
Η Αγνή ανυπομονούσε πότε και αυτή θα μπορούσε να πάρει για χάρη του αγαπημένου της, το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου. Ποθούσε να υποφέρει, όπως και όλοι οι άλλοι μάρτυρες, για τον μοναδικό έρωτα της ψυχής της. Στο νου της μόνο η μορφή του Χριστού υπήρχε και στην καρδιά της μόνο η αγάπη και ο θεϊκός έρωτας γι’ Αυτόν έκαιγε. Τα χείλη της επαναλάμβαναν συνεχώς μια προσευχή: «Ιησού μου σ’ αγαπώ».
Η Αγνή ήταν πλέον 13 χρονών κοριτσάκι. Ήταν πολύ όμορφη και χαριτωμένη. Έμοιαζε πιο πολύ σαν άγγελος, παρά σαν άνθρωπος.
Ήταν κοντά σε κάθε δυστυχισμένο άνθρωπο και με τις ελεημοσύνες της ανακούφιζε τον πόνο των φτωχών, των χηρών γυναικών και των ορφανών παιδιών. Όλα αυτά προσπαθούσε να τα κάνει με τρόπο που να μη γίνεται αντιληπτή για να μην την επαινούν. Με τον ευγενικό τρόπο της ζωής της έκανε πολλούς να αναζητήσουν και να γνωρίσουν τον Χριστό και το άγιο Ευαγγέλιο Του.
Μια μέρα την είδε καθώς περπατούσε στο δρόμο, ο γιος κάποιου τοπικού άρχοντα και θαμπωμένος από την ομορφιά της την ερωτεύθηκε παράφορα. Προσπάθησε πολλές φορές με διάφορους τρόπους να την κάνει να τον προσέξει και τέλος της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Η Αγνή, όμως, απέκρουσε επανειλημμένα το αίτημα του, διότι, όπως του είπε, είναι ήδη νυμφευμένη. Εκείνος απόρησε, διότι ήξερε πολύ καλά ότι η Αγνή δεν είχε ακόμα παντρευτεί. Τότε αναγκάστηκε να του πει πως ήταν Χριστιανή και ήταν νυμφευμένη με τον ουράνιο νυμφίο της Ιησού. 
Μόλις το άκουσε αυτό ο νέος, θύμωσε πολύ και το ανέφερε στον ειδωλολάτρη πατέρα του. Μάταια προσπάθησε ο πατέρας του να την κάνει να αλλάξει απόφαση και να παντρευτεί το γιο του.
Η μικρή Αγνή ήταν ανένδοτη στην απόφαση της και δεν ήθελε με τίποτα να μολύνει, για χάρη του ουράνιου Νυμφίου της, το σώμα της. Ήθελε ολόκληρη, σώμα και ψυχή, να ανήκει μόνο στον Πολυαγαπημένο της Ιησού.
Τότε, ο άρχοντας, προκειμένου να κάμψει την επιμονή της, την απείλησε με διάφορα βασανιστήρια, αφού η ίδια παραδέχτηκε πως ήταν Χριστιανή. Όταν, όμως, είδε πως ούτε και οι απειλές δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα, διέταξε να την συλλάβουν και να την ρίξουν σε ένα πορνείο, για να πάψει να είναι αγνή. Ήξερε πως για μια νέα Χριστιανή αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο μαρτύριο.
Η απάντηση, όμως, της Αγνής προς τον Ρωμαίο άρχοντα ήταν θαρραλέα και άξια θαυμασμού.
-Ούτε στους θεούς σου θυσιάζω, αλλά ούτε και στο πορνείο αν με ρίξεις φοβάμαι. Πιστεύω πως ο ουράνιος μου Νυμφίος θα με διαφυλάξει αγνή και δεν θα επιτρέψει να μου συμβεί τίποτα κακό. 
Το θάρρος της μικρής Χριστιανής αρχοντοπούλας εξόργισε τον ειδωλολάτρη άρχοντα και για να ρεζιλέψει περισσότερο την Αγνή, διέταξε πριν την ρίξουν στο πορνείο να την αφήσουν ημίγυμνη και στη συνέχεια να την διαπομπεύσουν σε όλη την πόλη.
Αφού, λοιπόν, την περιέφεραν ημίγυμνη στους κεντρικότερους δρόμους της Ρώμης, την πήραν οι στρατιώτες και την πήγαν σε ένα πορνείο, όπου θα μπορούσε ο καθένας να κάνει μαζί της ό,τι ήθελε. Ερχόντουσαν πολλοί για να την ατιμάσουν. Κανένας, όμως, απ’ αυτούς δεν μπορούσε να πετύχει αυτό που ήθελε, γιατί μόλις την πλησίαζαν η σαρκική τους επιθυμία ναρκωνόταν. Πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς έχαναν προσωρινά το φως τους και δεν έβλεπαν μπροστά τους. Το γεγονός αυτό έκανε φοβερή εντύπωση σε όσους το πληροφορήθηκαν.
Παρουσιάστηκε τότε κάποιος υπερήφανος νέος, που στοιχημάτισε ότι αυτός θα την ατιμάσει και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία του. Με αυτά τα αισθήματα πλησίασε τότε την αγία μας, για να της κάνει κακό. 
Η Αγνή κατέφυγε στην προσευχή και παρεκάλεσε τον αγαπημένο της Ιησού να την λυτρώσει και πάλι από τον επίδοξο βιαστή της.
Ο θρασύς νέος δεν πρόλαβε καν  να έρθει κοντά της, όταν ουράνιος κεραυνός έπεσε πάνω του και τον έριξε κάτω νεκρό.
Το θαύμα αυτό διαδόθηκε αμέσως σε όλη τη Ρώμη, επειδή η νεαρή Χριστιανή δεν ήταν ένα τυχαίο κορίτσι, αλλά είχε αριστοκρατική καταγωγή. Πολλοί από θαυμασμό ερχόντουσαν να δουν από κοντά την αγία Αγνή, την θαυματουργό ηρωίδα του Χριστού! Όλοι οι ειδωλολάτρες ομολογούσαν τη μεγάλη δύναμη που χαρίζει ο Χριστός σε αυτούς που τον πιστεύουν.
Ο Ρωμαίος άρχοντας, όταν πληροφορήθηκε τον μυστηριώδη θάνατο του ανήθικου εκείνου νέου, διέταξε να φέρουν μπροστά του την Αγνή.
-Πες μου, παμπόνηρο κορίτσι, με ποιο τρόπο θανάτωσες τον δυστυχή αυτό νέο; Τι μαγείες έκανες και του αφαίρεσες τη ζωή;
-Δεν έκανα καμιά μαγεία για να θανατωθεί ο ανήθικος αυτός νέος. Ποτέ οι Χριστιανοί δεν ασχολούνται με μαγείες, γιατί αυτά είναι έργα του σατανά. Αλλά αφού θέλεις να μάθεις την αλήθεια, θα σου την πω. Ίσως έτσι μπορέσεις να ανοίξεις τα μάτια της ψυχής σου και να δεις πόσο αληθινή είναι η πίστη των Χριστιανών. Όταν εσύ διέταξες να με ατιμάσουν και με έφερες σ’ αυτό το σπίτι που εξουσιάζουν οι δαίμονες της πορνείας και της ανηθικότητας, με ακολούθησε ένας αστραπόμορφος νέος. Αυτός καθόταν κοντά μου και νέκρωνε τις σαρκικές επιθυμίες όλων εκείνων που έρχονταν για να με ατιμάσουν. Αυτός είναι που θανάτωσε και τον ανήθικο νέο.
-Και ποιος ήταν αυτός ο αστραπόμορφος νέος που σε βοηθούσε;
-Ήταν ο φύλακας άγγελος της ψυχής μου, τον οποίο έβαλε ο ουράνιος μου Νυμφίος Ιησούς να με φυλάει νύχτα μέρα!
-Για να μας αποδείξεις ότι λες αλήθεια, παρεκάλεσε τον Θεό σου τότε να τον αναστήσει.
Η αγία μας γονάτισε τότε, σήκωσε τα χέρια της ψηλά στον ουρανό και προσευχήθηκε θερμά στον λατρεμένο της βασιλιά Χριστό. Μετά γύρισε στον πεθαμένο νέο και του είπε:
-Στο όνομα του Κυρίου μου Ιησού Χριστού ας επιστρέψει η ψυχή σου στο σώμα σου, για να πιστέψουν όλοι στον μόνο αληθινό Θεό.
Τότε είδαν όλοι έκπληκτοι τον πεθαμένο να ανασταίνεται και να περπατά υγιής όπως πρώτα. Το θαύμα το είδαν όλοι και πολλοί από τους ειδωλολάτρες πίστεψαν και έγιναν Χριστιανοί. Άλλοι, πάλι, είπαν πως είναι καινούρια μαγεία της μικρής Χριστιανής, γι’ αυτό και ζήτησαν από τον Ρωμαίο άρχοντα να την φονεύσει σαν μάγισσα. 
Έτσι ο σκληρός και πορωμένος άρχοντας έδωσε διαταγή να την αποκεφαλίσουν, το δε σώμα της, αφού ανάψουν μεγάλη φωτιά να το ρίξουν μέσα για να καεί.
 Μετά τον μαρτυρικό θάνατο της αγίας Αγνής, πήραν τα άγια λείψανα της οι γονείς και οι συγγενείς της και τα τοποθέτησαν σε μια μεγάλη κατακόμβη της Ρώμης, η οποία από τότε  ονομάζεται «κατακόμβη της αγίας Αγνής».
Μετά από οκτώ μέρες εμφανίστηκε η αγία Αγνή στην κατακόμβη αυτή, φορώντας ενδυμασία βασίλισσας και κρατώντας ένα κάτασπρο αρνάκι στην αγκαλιά της.
Ήταν 21 Ιανουαρίου του έτους 304 μ.Χ.  

ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

(βιος υπό του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)