Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ, Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ!


Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ, Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ!

Ξέρετε ποια είναι η αγωνία όλων των γονιών;
Να κάνουν καλά παιδιά. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Μετά, ποια είναι η επόμενη τους αγωνία; Πώς να τα μεγαλώσουν σωστά, για να γίνουν καλά παιδιά. Πρέπει να τους δώσουν καλή ανατροφή.
Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουν; Είναι δυο - τρία τυπικά πράγματα, που τα κάνουν όλοι οι γονείς. 


1. Πρώτον, φροντίζουν να ταΐζουν τα παιδιά τους. Από μωράκια βλέπεις η αγωνία τους είναι μία: Έφαγε το παιδί; Τι ώρα είναι; Πρέπει να φάει. Αν αργήσει λιγάκι, φωνάζει ο άντρας στην γυναίκα του, «άργησες». Η μάνα το αντιλαμβάνεται, γιατί κλαίει το παιδί και θέλει φαγητό. Το φαγητό λοιπόν είναι το ένα.
2. Το δεύτερο, ποιο είναι; Να το έχει η μάνα του πάντα καθαρό και να το ντύνει με σωστά ρουχαλάκια. Αυτό δεν κάνουν όλες οι μητέρες; Βασικό λοιπόν κι αυτό. Ποια μάνα θέλει να αφήσει το παιδί της ακάθαρτο και άντυτο; Καμία.
Το φαγητό λοιπόν είναι το πρώτο, ο καθαρισμός και το ντύσιμό του είναι το δεύτερο.
3. Το τρίτο, ποιο είναι; Όταν αρχίσει και μεγαλώνει το παιδί, οι γονείς του το συμβουλεύουν. Βέβαια αυτό πρέπει να το κάνει η μάνα από τα γεννοφάσκια του. Πρέπει η μάνα με τη ζωή και το παράδειγμά της να το συμβουλεύει.
4. Και το τέταρτο και το πιο βασικό, κατά την γνώμη των γονιών, ξέρετε ποιο είναι; Να του δώσουν μια σωστή μόρφωση. Είναι αλήθεια, ότι οι γονείς πολλές φορές στερούνται και το δικό τους το φαγητό, στερούνται και το δικό τους το ψωμί, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα, για να μπορέσουνε να δώσουνε τις δυνατότητες στο παιδί τους και στα καλύτερα φροντιστήρια να πάει και σωστά να σπουδάσει. Μάλιστα υποβάλλονται σε πολλούς κόπους και θυσίες. Όταν μιλάω για κόπους, εννοώ πραγματικά μεγάλους κόπους. Ζουν αγωνία φοβερή οι γονείς, για την μόρφωση του παιδιού τους. Είναι ψέματα αυτά;

1. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
...Έχεις αναρωτηθεί όμως, πόσο φαγητό θέλει η ψυχή, για να μην πεθάνει; Η ψυχή θέλει μόνο ένα φαγητό. Η ψυχή του ανθρώπου ζει πρώτα απ’ όλα με την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, η ψυχή είναι πεθαμένη. Αυτό είναι το πρώτο που αναζητά.
...Όταν ο Θεός θέλει να αποδείξει πόσο σ’ αγαπά, το κάνει με την υπέρτατη θυσία του Γιού Του, την στιγμή της θείας Κοινωνίας, όταν προσωπικά σε φωνάζει: «Έλα, γιε Μου, έλα κόρη Μου, να σου δώσω το Σώμα και το Αίμα του Γιού Μου. Να σε ταΐσω, να γίνεις ένα με τον Γιό Μου και στη συνέχεια να γίνετε ένα μ’ Εμένα, τον Θεό Πατέρα σας».
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να λέει κάποιος, πως αγαπά τον Θεό και να μην Τον πλησιάζει, να Τον πάρει μέσα στην καρδιά Του. Μην πείτε ποτέ, ότι αγαπάτε τον Θεό και δεν κοινωνάτε. Η αγάπη σας εδώ φαίνεται. Αν θα μεταλάβετε ή όχι.
Προσέξτε όμως: «Μόνο όποιος τρώει το Σώμα και το Αίμα του Υιού του ανθρώπου έχει ζωή αιώνιο» λέει ο ίδιος ο Ιησούς. Γι’ αυτό και το τονίζει υπερβολικά: «Πίετε εξ’ αυτού πάντες, τούτο γάρ εστί το αίμα μου το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών» (Ματθ. κστ' 28).
Προσέξατε σε ποιους απευθύνετε ο Χριστός; Στους πάντες! Γιατί λέει «πάντες»; Γιατί μόνο έτσι θα πάρω στην καρδιά Μου τα παιδιά Μου, όλα Μου τα σπλάχνα! Θα μου πείτε, ποια μάνα πέταξε έξω από το σπίτι το παιδί της και δεν του επέτρεψε να φάει από το φαγητό της αγάπης της, επειδή ήλθε λερωμένος από τη δουλειά, επειδή ήρθε κουρασμένος από τις εργασίες; Ποια μάνα; Καμιά.
Το ίδιο κάνει και ο Θεός. Ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι και το πόσο λερωμένοι είμαστε από τις πολλές ταραχές του βίου μας, θέλει να ερχόμαστε μέσα στην καρδιά Του, μέσα από την πνευματική τροφή που μας δίνει, την θεία Κοινωνία. Μας προτρέπει να πάρουμε το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Γιού Του, για να γίνουμε ένα μ’ Εκείνον και μετά στη συνέχεια ένα με τον ουράνιο μας Πατέρα. Όμως, τι λέει η μητέρα στο παιδί της, όταν έρθει στο σπίτι και είναι λερωμένο; «Έλα παιδί μου, πήγαινε τώρα πλύνε λίγο τα χεράκια σου, βγάλε τα ρούχα σου τα βρώμικα και έλα κάτσε να φας». Αυτό, δεν λέει η κάθε μάνα; Αυτό το ίδιο λέει και ο Θεός Πατέρας μας: «Έλα, παιδάκι Μου, πήγαινε πλύνε λίγο τα χεράκια σου, πήγαινε πλύνε λίγο την ψυχή σου με την Μετάνοια, την εξομολόγηση...

2. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
...Ποια είναι τα καθαρά ρούχα, που βάζει ο Θεός σ’ ένα καθαρό παιδί, που αγωνίζεται να μένει καθαρό;
Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Οι αρετές. Τα ντύνει ο Θεός αυτά τα παιδιά, που αγωνίζονται να έχουν αγάπη στην καρδιά τους, καθαρότητα στον νου τους, γλυκύτητα στο στόμα τους με την ομορφιά των αρετών, την καλοσύνη, την ευσπλαχνία, την συμπόνια, την αγάπη, την ταπείνωση, την υπομονή.
Με όλες τις αρετές που έχουν πάντα σχέση με την αγάπη και την ευσπλαχνία. Γιατί αυτός είναι ο Θεός μας. Συνέχεια δεν λέμε «ότι πολυέλαιος και πολυεύσπλαχνος, ο τους δικαίους αγαπών και τους αμαρτωλούς ελεών, ο πάντας καλών..» Όλους μας καλεί, για να σωθούμε. Αυτό λοιπόν είναι το ντύσιμο, τα χαρίσματα των αρετών.

3. ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
...«Μην αφήνετε την καρδιά σας να μολυνθεί. Μην αφήνετε τον νου σας να σκοτισθεί. Μην αφήνετε το στόμα σας να βγάζει δηλητήριο. Αυτές είναι οι τρεις πύλες, τα τρία δοχεία, που εύκολα μπορούν να μολυνθούν. Στην καρδιά σας να έχετε αγάπη, στο μυαλό σας να έχετε καθαρότητα και στο στόμα σας να έχετε μέλι. Τρία απλά πραγματάκια.
Ας τα δούμε όμως αυτά πιο αναλυτικά:
Ο νους σας να είναι πάντα καθαρός. Γιατί; Γιατί ο σατανάς πάντα μια αγωνία έχει, πώς να μολύνει το μυαλό του ανθρώπου. Ακόμα και την ιερή ώρα της προσευχής, προσπαθεί να τον μολύνει! Στέκεσαι να προσευχηθείς και το μυαλό σου είναι μολυσμένο. Ή μάλλον θέλει να το κάνει μολυσμένο ο σατανάς, γιατί δεν είναι κάτι που το θέλεις εσύ.
«Δεν το θέλω, μα έρχονται οι πονηροί λογισμοί», μου έλεγε κάποιος. Και βέβαια έρχονται και θα έρχονται συνέχεια. Ξέρετε όμως γιατί; Γιατί δεν μπορεί ο σατανάς να αντέξει την δύναμη ενός καθαρού νου. Γιατί ο καθαρός νους είναι αυτός που σκέπτεται με λατρεία το Θεό.
Δεν μπορεί να αντέξει ο σατανάς μια καρδιά καθαρή, γεμάτη αγάπη. Γιατί ο ίδιος είναι μισερός. Γι’ αυτό βάζει μέσα στην καρδιά φθόνους, μίση, κακίες.
Δεν μπορεί να αντέξει ο σατανάς ένα στόμα, που δοξολογεί τον Θεό. Γι’ αυτό βάζει δηλητήριο στο στόμα του ανθρώπου. Ποια είναι αυτά τα δηλητήρια; Οι κατακρίσεις, τα κακά λόγια, οι βλασφημίες. Γι’ αυτό ο άνθρωπος, τι πρέπει να προσέχει;
Την καρδιά του να είναι γεμάτη αγάπη.
Ο νους του να είναι καθαρός.
Το στόμα του να βγάζει μέλι.
Τηρήστε τα αυτά. Αυτά τα τρία λέγονται όλα μαζί πνευματική ευγένεια της ψυχής.
Σήμερα έναν άνθρωπο τον αξιολογούμε ανάλογα με τον τρόπο που εκφράζεται. Δηλαδή ανάλογα με την ευγένειά του. Τι λέμε συνήθως; Α, τι ευγενικός άνθρωπος που είναι! Είναι γεμάτος αγάπη, καλοσύνη, πραότητα και θες να είσαι πάντα κοντά του. Ενώ για τον άλλο λέμε: Αυτός είναι αγενής τύπος, θρασύς, ύπουλος, να μείνουμε μακριά του.
Εσείς, τι πρέπει να κάνετε; Αυτό που θέλει και ο ουράνιος Πατέρας μας. Να είστε καθαροί από αυτά τα τρία και να είναι γεμάτη η καρδιά σας από αγάπη. Ο νους σας να είναι καθαρός και το στόμα σας να βγάζει μέλι. Το λέω και επιμένω, να βγάζει μέλι. Όχι δηλητήριο!...

4. Η ΣΩΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ
...Την μόρφωση, ο ίδιος ο Θεός μας την δίνει μέσα από την Αγία Του Γραφή. «Όπως η γυναίκα θηλάζει με τα δυο της στήθη το μωρό, έτσι και ο Θεός, θηλάζει με το νέκταρ της γνώσης και της σοφίας τα παιδιά Του, μέσα από τα δύο στήθη της Γραφής Του, την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη». την δίνει με ένα πολύ παράξενο τρόπο.
Στην Παλαιά Διαθήκη μαθαίνει ο άνθρωπος, ότι υπάρχει ένας Θεός, που αγαπάει όλα Του τα παιδιά. Θλίβεται όταν φεύγουμε μακριά Του. Και εκεί αφήνει την δικαιοσύνη Του να εκφραστεί, για να φέρει πίσω τα παιδιά Του.
Στην Καινή Διαθήκη, ξέρετε τι δείχνει; Ότι αυτός ο Θεός, ο Πολυέλαιος και Πολυεύσπλαχνος, έστειλε από λατρεία το Σπλάχνο Του, τον Γιό Του, να θυσιαστεί για τα υπόλοιπα σπλάχνα Του! Αυτός ήταν ο σκοπός Του, να θυσιάσει τον Γιό Του! Τον έστειλε στη γη, για να τους πει, πόσο τα λατρεύει!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ:
...Η μόρφωση η πνευματική των παιδιών σας εξαρτάται, από το κατά πόσο εσείς θα αναζητάτε το Άγιο Πνεύμα να πλημυρίσει τις ψυχές τους.
 
ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: 
Θα ζητάτε το Άγιο Πνεύμα, να σας δοθεί μέσα σας.

Γιατί το Άγιο Πνεύμα, θα σας δώσει την αληθινή πίστη, για να λατρεύετε σωστά το Θεό σας και να αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον σας.
Το Άγιο Πνεύμα θα σας βοηθήσει, να έχετε στην καρδιά σας πραγματική αγάπη και να ξέρετε να δίνετε αγάπη στον φίλο, στον σύντροφο και στον συγγενή σας.
Το Άγιο Πνεύμα είναι εκείνο, που θα σας βοηθήσει να καταλαβαίνετε αυτό που διαβάζετε, τα μυστήρια της ζωής, καθώς και το πιο μεγάλο μυστήριο, το μυστήριο της συζυγίας....
 
...Υπάρχει μια πολύ γλυκιά προσευχή αρέσει στο Θεό. Θα μπορούσα να πω, ότι είναι μοναδική, πολύ τρυφερή, πολύ δυνατή:
«Ουράνιέ μου Πατέρα, στο όνομα του μονογενούς Σου Υιού, του Ιησού, που θυσιάστηκε για μας, πλημύρισέ μας με το Άγιο Σου Πνεύμα και τον θεϊκό Σου Έρωτα».
Να πλημυρίσει ο άνθρωπος από το Άγιο του Πνεύμα και η καρδιά του να γίνει το μυστήριο του θεϊκού έρωτα, που με τρόπο θεϊκό, μητρικό, ερωτικό, θα ενωθεί ο Πατέρας με τον γιό Του, ο Πατέρας με την κόρη Του, το παιδί με τον ουράνιό του Πατέρα.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο. 

Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σας ευλογεί όλους! Αμήν.


(αποσπάσματα από απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)


ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΔΩ: