Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ! -28 Οκτωβρίου-

  
 Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

Η γιορτή της αγίας Σκέπης της Θεοτόκου στις 28 Οκτωβρίου αντλεί την υπόθεση της από τον βίο του οσίου Ανδρέα, του δια Χριστόν σαλού.
Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον όσιο έγινε αφορμή να καθιερωθεί η γιορτή αυτή.

Tο περιστατικό συνέβη στη νότια πλευρά του ναού των Βλαχερνών, στο παρεκκλήσιο της αγίας Σορού, όπου φυλάσσονταν η εσθήτα, ο πέπλος και μέρος της ζώνης της Θεοτόκου.

Στο παρεκκλήσιο αυτό γινόταν κάποτε ολονυκτία. Εκεί πήγε να προσευχηθεί και ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του άγιο Επιφάνιο.


Ήταν η ώρα περίπου 10 το βράδυ, οπότε ο όσιος βλέπει την Θεοτόκο να προχωρεί από τις βασιλικές πύλες προς το άγιο θυσιαστήριο.
Φαινόταν πολύ ψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων. Ανάμεσα τους ξεχώριζαν ο Τίμιος Πρόδρομος και ο θεολόγος Ιωάννης, οι οποίοι βάδιζαν δεξιά και αριστερά της.
Από τους λευκοφόρους άλλοι προπορεύονταν και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και άσματα πνευματικά.
Όταν πλησίασαν στον άμβωνα, είπε ο όσιος Ανδρέας στον Επιφάνιο:

- Βλέπεις, παιδί μου, την Κυρία και Δέσποινα του κόσμου;

- Ναι, τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ο νέος.

Η Θεοτόκος την ώρα εκείνη γονάτισε και προσευχήθηκε για πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου και έβρεχε με δάκρυα το πρόσωπο της. Ύστερα μπήκε στο άγιο θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για τους πιστούς που αγρυπνούσαν.
Όταν τελείωσε τη δέησή της, με μια κίνηση χαριτωμένη και σεμνή έβγαλε από την άχραντη κεφαλή της το αστραφτερό μαφόριο και το άπλωσε σαν σκέπη με τα πανάγια χέρια της πάνω στο εκκλησίασμα.
Έτσι απλωμένο το έβλεπαν και οι δύο τους για πολλή ώρα να εκπέμπει δόξα θεϊκή. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και το ιερό μαφόριο να σκορπίζει τη χάρη του. Όταν εκείνη άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε κι εκείνο να συστέλλεται λίγο - λίγο και να χάνεται…

ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ!