Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ! (Οσίου Παϊσίου)


ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ!

Εάν θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησία, είναι καλύτερα να κοιτάξεις να διορθώσεις τον εαυτό σου, παρά να κοιτάς να διορθώσεις τους άλλους.

Αν διορθώσεις τον εαυτό σου, αµέσως διορθώνεται ενα κοµµατάκι της Εκκλησίας. Εάν φυσικά αυτό το έκαναν όλοι, η Εκκλησία θα ήταν διορθωµένη. Άλλα σήµερα οι άνθρωποι ασχολούνται µε όλα τα άλλα θέµατα εκτός από τον εαυτό τους. Γιατί το να ασχολείσαι µε τον εαυτό σου έχει κόπο, ενώ το να ασχολείσαι µε τους άλλους είναι εύκολο.

Εάν ασχοληθούµε µε την διόρθωση του εαυτού µας και στραφούµε πιο πολύ στην «εσωτερική» δράση παρά στην εξωτερική, δίνοντας τα πρωτεία στην θεία βοήθεια, θα βοηθήσουµε τους άλλους περισσότερο και θετικώτερα. Επιπλέον θα έχουµε και την εσωτερική µας γαλήνη, η οποία θα βοηθάει αθόρυβα τις ψυχές που θα συναντάµε, γιατί η εσωτερική πνευµατική κατάσταση προδίδει την αρετή της ψυχής και αλλοιώνει ψυχές.


Όταν επιδίδεται κανείς στην εξωτερική δράση, πριν φθάσει στην λαµπικαρισµένη εσωτερική πνευµατική κατάσταση, µπορεί να κάνει κάποιον πνευµατικό αγώνα, αλλά έχει στενοχώρια, άγχος, έλλειψη εµπιστοσύνης στον Θεό, και συχνά χάνει την ηρεµία του.

Εάν δεν κάνει καλό στον εαυτό του, δεν µπορεί να πει ότι το ενδιαφέρον του για το κοινό καλό είναι καθαρό. Όταν ελευθερωθεί από τον παλαιό του άνθρωπο και από καθετί κοσµικό, έχει πλέον την θεία Χάρη, οπότε και ο ίδιος αναπαύεται, αλλά και κάθε είδους άνθρωπο αναπαύει.

Αν όµως δεν έχει Χάρη Θεού, δεν µπορεί ούτε στον εαυτό του να επιβληθεί ούτε τους άλλους να βοηθήσει, για να φέρει θείο αποτέλεσµα. Πρέπει να βουτηχθεί στην Χάρη και ύστερα να χρησιµοποιηθούν οι αγιασµένες πλέον δυνάµεις του για την σωτηρία των άλλων.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου - «Πνευματική Αφύπνιση», Λόγοι Β'