Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ! (+ Παναγία Παραμυθία)

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ!
(+ Παναγία Παραμυθία)

Πόσες φορές η Παναγία μας δεν επεμβαίνει με τις φιλάνθρωπές της δεήσεις να κατευνάσει και αυτόν τον θυμό του Κυρίου μας, όταν τα πολλά και μεγάλα μας λάθη Τον παροργίζουν υπερβολικά!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω θαύμα, στο οποίο σώζει τους αμελείς μοναχούς ενός μοναστηριού στο Άγιον Όρος από τους πειρατές.

* * *
Το 807 μ.Χ. ο τρομερός Αλγερινός ληστοπειρατής Βαρδουχάν, έχοντας ως βάση εξορμήσεως των 17 πειρατικών πλοίων του τη νήσο Μήλο, λυμαίνεται με τα δεκαεπτά πειρατικά του πλοία τα νησιά του Αιγαίου, τα παράλια της Θράκης και της Μ. Ασίας.

Τον μήνα αυτό αποφασίζει να στραφεί εναντίον του Αγίου Όρους. Ετοιμάζει δέκα πλοία, παίρνει μαζί του διακόσιους πειρατές και ξεκινά για τη Μονή Βατοπεδίου.

Με το χάραμα της 21ης Ιανουαρίου προσορμίστηκαν στο λιμανάκι του μοναστηριού, βγήκαν στη σειρά και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης για να εισορμήσουν.

Οι μοναχοί μόλις είχαν τελειώσει την ορθρινή ακολουθία, και αποσύρονταν στα κελλιά τους για να ησυχάσουν. Στην εκκλησία έμεινε μόνο ο ηγούμενος και συνέχισε την προσευχή του. Ξαφνικά, ακούει μια φωνή από την εικόνα της Παναγίας:

- Να μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες. Ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές.Γυρίζει απορημένος από το παράδοξο άκουσμα και κοιτάζει τη Θεοτόκο. Βλέπει τότε άλλο θαύμα εκπληκτικότερο: Τα πρόσωπα της Παναγίας και του θείου Βρέφους είχαν ζωντανέψει!

Ο μικρός Ιησούς απλώνει το χέρι, σκεπάζει το στόμα της Παναγίας Μητέρας Του και, στρέφοντας το πρόσωπό Του προς Αυτήν, της λέει:

- Όχι, μητέρα, μην το λες! Άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει!

Η Παναγία όμως, πιάνει το χέρι του Υιού της, στρέφει λίγο δεξιά το πρόσωπό της και ξαναλέει:

-Να μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της Μονής!

Ο ηγούμενος συγκλονισμένος σύναξε τους μοναχούς και τους διηγήθηκε όσα θαυμαστά είδε και άκουσε. Κι εκείνοι διαπίστωσαν με δέος ότι τα ιερά πρόσωπα στην εικόνα της Θεομήτορος, είχαν αλλάξει στάση και έκφραση. Ύστερα, αφού ευχαρίστησαν την Παναγία για τη σωτήρια πρόνοιά της, ανέβηκαν στα τείχη.

Ήταν καιρός. Οι πειρατές με σκάλα και τσεκούρια ετοιμάζονταν για την αναρρίχηση. Ο ηγούμενος, όρθιος στις επάλξεις, τους άφησε πρώτα να πλησιάσουν. Ύστερα υψώνοντας τον Τίμιο Σταυρό, έδωσε το σύνθημα για την απόκρουση.

Δέκα πειρατές αμέσως έπεσαν νεκροί, άλλοι τραυματίστηκαν, και οι υπόλοιποι μπήκαν στα πλοία κι έφυγαν.

Οι μοναχοί κατέβηκαν συγκινημένοι στο ναό και ευχαρίστησαν για μία ακόμα φορά τη Θεοτόκο. 

* * *

Από τότε η εικόνα αυτή της Παναγίας μας, που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του Καθολικού κεντρικού ναού της Μονής Βατοπεδίου, πήρε την προσωνυμία «Παραμυθία», δηλαδή παρηγορία, και παραμένει μέχρι σήμερα αλλαγμένη, για να θυμίζει το θαυμαστό εκείνο γεγονός. 

Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου Παραμυθίας εορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου.