Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (π. Ελπίδιος Βαγιανάκης)

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»  
αδελφοί μου, και μαζί μια ολόθερμη ευχή:

«Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 
ΠΟΤΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ!»

Είναι κοινή διαπίστωση, πως στην εποχή μας, ότι θέλει ο άνθρωπος μπορεί να το αποκτήσει. Όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Ότι θέλει κανείς το βρίσκει. Εκτός από ένα: Την εγκάρδια χαρά!
Μάλιστα, η δυσάρεστη διακήρυξη επιστημόνων πριν λίγες μέρες στην πατρίδα μας, πως ένας στους τρεις πάσχει από κάποιας μορφής ψυχασθένειας, αποδεικνύει πως η ευχή «ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ» είναι σήμερα κορυφαία και σπουδαία ευχή.

Εάν το άγχος αποτελεί σήμερα την παράδοξη, μυστική, παράλογη ασθένεια της εποχής μας, η χαρά και συγκεκριμένα η καλή διάθεση και ειρήνη της καρδιάς, αποτελεί το κορυφαίο αντίδοτό της.

Πού όμως πουλιέται αυτό το καταπληκτικό φάρμακο; Πού θα μπορούσε κανείς να το προμηθευτεί, για να βλέπει την ευτυχία να συμβαδίζει δίπλα του;

Αυτό το υπέροχο άρωμα της ζωής, που λέγεται ΧΑΡΑ, δεν πουλιέται αλλά ούτε αγοράζεται, μόνο χαρίζεται!

Ναι, σωστά ακούσατε. Χαρίζεται και μάλιστα δωρεάν. Δίνεται ως χάρις από την Πηγή της χάριτος.
 
Είχε πρωτοδοθεί στους πρωτοπλάστους από τον Δημιουργό, κατά την δημιουργία τους.
Εμφύσησε τότε ο Κύριος του παντός Πνοή Ζωής μέσα στον άνθρωπο και κατοίκησε έτσι στην καρδιά του πρώτου ανθρώπου η χάρις του Παναγίου Πνεύματος.

Η χαρά ήταν τότε η μόνιμη κατάσταση του ανθρώπου, που ήταν ο πανευτυχής βασιλιάς του Παραδείσου και θα ήταν παντοτινά, εάν ο άνθρωπος δεν αμάρτανε, δεν παρήκουε τον Θεό και δεν ακολουθούσε την εγωιστική του πορεία.
Έκτοτε η χαρά γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη, όσο ο άνθρωπος απομακρυνόταν όλο και πιο πολύ απ’ τον δρόμο των αρετών και βυθιζόταν στο βούρκο των αμαρτιών του.
Βλέπεις, η χαρά είναι ο καρπός της χάριτος του Θεού. Xάρις Θεού είναι το Πανάγιο Πνεύμα. Αυτός λοιπόν που θα ξανάφερνε με τη ΜΕΤΑΝΟΙΑ μέσα του, την διωχθείσα από τις αμαρτίες Χάρη του Θεού, θα ξανάβρισκε και τη Χαρά!
Ο Σταυρός του Κυρίου και η Ανάστασή Του, γίνονται τα σκαλοπάτια του ερχομού του Θεού στις αμαρτωλές ψυχές μας!
Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον Κύριο και να συσταυρωθούν μαζί του, να σταυρώσουν δηλαδή τα πάθη και τις αμαρτίες τους «Ῥύπον πάντα ἐμπαθῆ, ἀπωσάμενοι...» (τροπάριο Θ΄ Ωδής Μ. Δευτέρας), τότε ο Κύριός μας «...τῇ αὐτοῦ εὐσπλαχνίᾳ συνεγείρῃ καί ἡμᾶς νεκρωθέντας τῇ ἁμαρτίᾳ...» (τροπάριο Αίνων Μ. Δευτέρας).
Στους αγωνιστές αυτούς κατά της αμαρτίας, στους αποφασισμένους να κάνουν έμβλημά τους τον ύμνο «Καθαρθῶμεν τὰς αἰσθήσεις καὶ ὀψόμεθα τῷ ἀπροσίτῳ φωτὶ τῆς Ἀναστάσεως…», ο Κύριος μας τους χαρίζει τη χαρά, όπως συνεχίζει ο Ύμνος «Χριστὸν ἐξαστράπτοντα καὶ χαίρετε φάσκοντα τρανῶς ἀκουσόμεθα, ἐπινίκιον ἄδοντες.» (τροπάριο Α΄ Ωδής του Αναστάσιμου Κανόνα).

Η ευχή «Χαίρετε», πρωτακούστηκε από τον αναστημένο Κύριό μας στις Μυροφόρες και από τότε εκατομμύρια άνθρωποι το επαναλαμβάνουν ο ένας στον άλλο σαν την κορυφαία ευχή.

Μπορείς κι εσύ, να είσαι χαρούμενος!

Αρκεί να ζητήσεις από τον δωροδότη Αναστάντα Χριστό, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, για να αγωνιστείς εναντίον του δηλητηρίου, που διώχνει και καταστρέφει τη Χαρά, δηλαδή ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ! 

π. Ελπιδίου Βαγιανάκη