Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ για την χριστιανική συγγνώμη και την συγχώρεση

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

για την χριστιανική συγγνώμη και την συγχώρεση

 

·        Η υπερηφάνεια δεν αφήνει τον άνθρωπο να πει ''ευλόγησον'' (συγγνώμη). 

(Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

 

·      Δύσκολα ζητά συγγνώμη, όποιος είναι υπερήφανος. Και ο διάβολος επίσης δεν ξέρει και δεν αρέσκεται να ζητά συγγνώμη.

(Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα)

 

·     Αν στενοχωρήσεις κάποιον, δεν μπορείς να το τακτοποιήσεις αυτό μόνο με την προσευχή. Πρέπει να πάς να του βάλεις μετάνοια και να του ζητήσεις συγγνώμη. Αν δεν βάλεις μετάνοια στον αδελφό και τριακόσιες μετάνοιες να κάνεις στο κελλί σου, δεν πιάνουν. Δεν τακτοποιούνται έτσι αυτά τα πράγματα. «Πρώτον διαλλάγηθι τω αδελφώ σου» λέει το Ευαγγέλιο και ύστερα πρόσφερε το δώρο σου. Εκτός εάν δεν μπορείς να τον βρεις εκείνη την ώρα, αλλά έχεις μετανοιώσει για το σφάλμα σου και είσαι αποφασισμένος, να τον συναντήσεις, να του ζητήσεις συγγνώμη· τότε η προσευχή σου γίνεται δεκτή από τον Θεό. 

(Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

 

·     Όταν κάποιος ζητάει συγγνώμη, πρέπει να το κάνει Ορθόδοξα. Θα πρέπει δηλ. το συγγνώμη του λόγου, να συνοδεύεται και με το συγγνώμη του έργου.

(Είπε Γέρων)

 

·       Μην καταστρέψεις ένα συγγνώμη με μια δικαιολογία.

(Είπε Γέρων)

 

·       Οι 6 δυσκολότερες λέξεις, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις προφέρεις είναι: 

α) τετραϋδροκανναβινόλη 

β) διμεθυλοσουλφοξείδιο 

γ) αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό 

δ) δεκαμεθυλοκυκλοπεντασιλοξάνιο 

ε) εγώ φταίω και 

στ) συγγνώμη.

 

·       Η συγγνώμη δεν είναι λέξη... είναι πράξη!   (Είπε Γέρων)

 

·        Όταν 2 άνθρωποι πικραθούν μεταξύ τους και τους κρατάει ο σατανάς μακριά, μπαίνει ο Χριστός στη μέση και βάζει μια ανθοδέσμη ανάμεσά τους, την ανθοδέσμη του ''ειρηνοποιού''. Μην περιμένεις να σου πάρει ο άλλος το βραβείο (την ανθοδέσμη). Τρέξε εσύ πρώτα, ζήτησε συγγνώμη από τον άλλον και άρπαξε την ανθοδέσμη.

(Ιερός Χρυσόστομος)

 

·       Να αποκτήσεις μητρική καρδιά για τους άλλους. Βλέπεις, η μάνα όλα τα συγχωρεί και καμιά φορά κάνει πως δεν βλέπει.

(Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

 

·       Κοίταξε μια φορά τον Κύριό σου καρφωμένο πάνω στο Σταυρό και γεμάτο από Αίμα. Πρόσεξέ Τον, πως το ακάνθινο στεφάνι στην κεφαλή, με πρόσωπο ταπεινωμένο και φτυμμένο και με ξηραμμένα χείλη, φωνάζει και παρακαλεί τον Πατέρα Του, για να συγχωρέσει τους σταυρωτές του: ''Πάτερ άφες'' (Λουκ. 23,34), μολόνότι μπορούσε να διατάξει τη γη και να τους καταπιεί αυτοστιγμή! Και απ' αυτό να σκεφτείς το εξής: Αν Εκείνος ο Παντοδύναμος Δεσπότης του κόσμου, συγχώρσε την αμαρτία των τόσων θανατηφόρων εχθρών του, ποιό σπουδαίο πράγμα είναι, αν εσύ ο τιποτένιος, αν εσύ ο βρωμερός και το τιποτένιο σκουλήκι της γης, μιμηθείς Εκείνον και συγχωρέσεις τους εχθρούς σου από την καρδιά σου!...

(Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

 

·       Αν πρέπει να ζητά κανείς συγχώρηση από τον άνθρωπο στον οποίο σφάλλει, πόσο μάλλον πρέπει να ζητά συγχώρηση από τον Θεό, για τα καθημερινά σφάλματά του.

(Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

 

·       Τη συγχώρεση πρέπει να την δίνουμε σε όλους, όπως κάνει και ο ίδιος ο Θεός. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους, γράφει το Ευαγγέλιο. Διότι είμαστε όλοι αμαρτωλοί και όλοι θα έπρεπε να καταδικαστούμε για τις αμαρτίες μας, λίγες ή πολλές. Γι' αυτό πρέπει να συγχωρούμε και να ευχόμαστε στο Θεό, να συγχωρήσει και εμάς τους αμαρτωλούς, που πολύ συχνά, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε...

(Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)

 

·       Όταν μας κατηγορούν, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας πειράζουν, όταν μας ταπεινώνουν, όταν μας αδικούν, πρέπει και εμείς να συγχωρούμε. Με όποια καρδιά, με όποια δύναμη, με όποια διάθεση προσφέρουμε τη συγχωρητικότητά μας, όχι εκατονταπλάσια, άλλα μυριοπλάσια θα είναι τα αντίστοιχα αγαθά, που θα λάβουμε από τον Θεό. Να ο δρόμος! Να, πως ακριβώς μπορούμε να σωθούμε! Να, η πύλη από την οποία θα εισέλθουμε στη Βασιλεία των Ουρανών!

(Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)

 

·       Να αγαπάμε και να συγχωρούμε τους αμαρτωλούς, όπως και ο Θεός εμάς μας ανέχεται.

(Είπε Γέρων)

 

·       Η συγχωρητικότητα είναι κάτι βαθύ. Μπορεί τυπικά 2 άνθρωποι να συγχωρηθούν, αλλά λόγω της εμπαθείας τους, να μην έχουν συγχωρεθεί από καρδιάς. Με μια απλή συγχώρεση, δεν τακτοποιείται το θέμα. Πρέπει οι 2 τους να βρεθούνε μαζί, να μιλήσουν εφ' όλης της ύλης, να βάλουν μια μετάνοια, να κλάψουνε, να πονέσουν οι καρδιές τους και να γίνει έτσι μια αποκατάσταση. Και ο χρόνος σιγά - σιγά θα επουλώσει την πληγή... Θέλει δουλειά - διεργασία!

(Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

 

·       Όταν συναντήσεις αυτόν που λύπησες, αμέσως κάνε του μια υπόκλιση και πες του: «Συγχώρησέ με γιατί σε στενοχώρησα». Και τότε βγαίνει αμέσως, κατά τρόπο ανερμήνευτο, όλη η στενοχώριά του, σκορπίζεται τελείως και δεν παραμένει τίποτε μέσα στη ψυχή του. Και ο διάβολος κοιτάζοντας από μακριά, είναι τελείως νικημένος και στα χαρτιά του δεν παραμένει τίποτε γραμμένο.

(Γέροντας Παΐσιος Ολάρου)

 

·       Συγχωρώ.... κάνω χώρο στην καρδιά μου να χωρέσω με σένα, με τον άλλο, με τον άλλο.... Κάνω χώρο να χωρέσουμε μαζί! Συγχωρώ, σημαίνει βλέπω τον άλλο όπως είναι, με την αμαρτία του και την ανυπόφορη πλευρά του, με όλα τα βαρίδιά του και τα ελαττώματά του, και λέω: '' θα σε κουβαλήσω, όπως ένα σταυρό, θα σε κουβαλήσω μέχρι Τη Βασιλεία Του Θεού, είτε το θέλεις είτε όχι. Και είτε είσαι καλός είτε είσαι κακός, θα σε κουβαλήσω στους ώμους μου, θα σε φέρω μπροστά Στον Κύριο και θα πω: Κύριε, όλη μου τη ζωή κουβάλησα αυτόν τον άνθρωπο, γιατί φοβόμουνα μήπως χαθεί. Τώρα είναι δικό Σου το θέμα να τον συγχωρήσεις, στο όνομα της δικής μου συγχώρεσης, με Το Άπειρο Έλεός Σου και να τον δεχθείς στην αγκαλιά Της Αγάπης Σου!"

(Μητροπολίτης Anthony Bloom)

 

·       Όσο αργείς να ζητήσεις συγχώρεση, τόσο δίνεις την ευκαιρία στο διάβολο, να απλώσει ρίζες μέσα σου.

(Είπε Γέρων)