Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ;
Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης.
Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;


Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι. Μην ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα.

Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.


Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon”. 
Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός 

 ________________________________________
 ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:


  • 9 φλ. αλεύρι απλό
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
  • 1 κ.σ. κοφτή γαρίφαλλο
  • 3 κ.γλ. κοφτές μπέικιν
  • 1/2 φλ. του ελληνικού καφέ κονιάκ
Σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 3 φλ. νερό
Πασπάλισμα

  • καρυδόψιxα ψιλοκομμένη
  • κανέλα

Πώς τα κάνουμε:


  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια μάζα. Δεν ζυμώνουμε γιατί θα σφίξει η ζύμη.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180 με αέρα μέχρι να ροδίσουν.
  3. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Βουτάμε τα χλιαρά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι γυρίζοντας τα και από τις δυο πλευρές.
  5. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.