Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί ο Θεός όρισε να είναι άγνωστη η ώρα του θανάτου μας; (Αγ. Ιωάννη Χρυσσοστόμου)


Γιατί ο Θεός όρισε να είναι άγνωστη η ώρα του θανάτου μας; 

- Αγίου Ιωάννη Χρυσσοστόμου -

Αν θέλετε να πληροφορηθείτε, γιατί είναι άγνωστο στον καθένα μας το τέλος της ζωής του και γιατί ο θάνατος έρχεται ξαφνικά, όπως ο κλέφτης τη νύχτα, θα σας το πω, καθώς μάλιστα νομίζω ότι έτσι είναι σωστό να γίνεται.

Αν, λοιπόν, ο καθένας μας ήξερε τη χρονική στιγμή του θανάτου του, κανείς μας δεν θα φρόντιζε να κάνει ενάρετα έργα, όσο θα ζούσε, αλλά, γνωρίζοντας ποια θα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής του, αφού πρώτα θα έκανε αμέτρητα κακά, θα μετανοούσε μόνο λίγο πριν κλείσει για πάντα τα μάτια του, ώστε να έφευγε για την άλλη ζωή απαλλαγμένος από τις αμαρτίες του. 

Αν δηλαδή τώρα, που έχουμε άγνοια του χρόνου του θανάτου και ο φόβος συγκλονίζει τις ψυχές μας, συνεχίζουμε να περνάμε όλη μας τη ζωή μέσα στην αμαρτία και μόλις στις τελευταίες μας στιγμές αποφασίζουμε οι περισσότεροι να μετανοήσουμε, αν βέβαια προλάβουμε, ποιος από μας θα φρόντιζε για την αρετή, αν ξέραμε και σίγουρα το πότε θα πεθάνουμε; 
Τίποτα δεν θα διστάζαμε να πράξουμε ως την ημέρα εκείνη. Από τους εχθρούς μας θα παίρναμε εκδίκηση, όσους θέλαμε θα σκοτώναμε, τα άγρια πάθη της ψυχής μας θα ικανοποιούσαμε σε βάρος των συνανθρώπων μας, και μετά, μόνο πριν πεθάνουμε, θα... μετανοούσαμε!


Πέρα απ' αυτό, ούτε πράξεις αληθινής αυτοθυσίας θα υπήρχαν ούτε οι γενναιόψυχοι άνθρωποι θα είχαν καμιάν ανταμοιβή, γιατί, όταν θ' αντιμετώπιζαν τολμηρά και ατρόμητα τους διάφορους κινδύνους, θα αντλούσαν το θάρρος τους από τη βεβαιότητα ότι δεν ήρθε η ώρα να πεθάνουν. 
Και ο πιο δειλός ακόμα θα ριχνόταν αδίσταχτα στη φωτιά, έχοντας τη γνώση ότι δεν κινδυνεύει να πάθει κανένα κακό. 
Κάποιος που γνωρίζει ότι ενώ μπορεί να χάσει τη ζωή του σε κάποιον κίνδυνο και εντούτοις δεν διστάζει να εκτεθεί στον κίνδυνο, μόνο αυτός αποδεικνύει με ασφάλεια την γενναιότητα και την αυτοθυσία του.

Ας αγωνιστούμε, λοιπόν, να γίνουμε καλύτεροι, εγκαταλείποντας την αμαρτία και ακολουθώντας την αρετή, για να μη χάσουμε τη βασιλεία των ουρανών, αλλά ν' αποκτήσουμε τα άφθαρτα αγαθά, που έχει ετοιμάσει για μας ο φιλάνθρωπος Κύριος.


(Πηγή: Βιβλίο «Θέματα ζωής».
Κείμενα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου.)